Willekeurig Artikel


 
Bekijk ook
 

Paleo dieet

 

 
Paleo dieet
 

Diëten: ,
 
Moeilijkheid
 
 
 
 
 
4/5


Beoordeling
13 beoordelingen

 

Voordelen


Er worden alleen gezonde en natuurlijke etenswaren genuttigd.

Nadelen


Veel eten dat gezond is kan niet gegeten worden bij het dieet. 
Volledige artikel
 
 

Het paleo dieet is één van de populairste trends in de wereld van afvallen en diëten. Dit komt met name door het grote aantal fitnessguru’s en bekende personen die het dieet volgen of gevolgd hebben. Doordat het dieet redelijk nieuw is zijn er nog niet veel onderzoeken gedaan naar het dieet. Niet iedereen is het erover eens of het paleo dieet gezond is of niet.

Het paleo dieet is erop gericht om de eetgewoontes aan te passen naar zoals het vroeger ging. Met vroeger wordt het paleolithicum bedoeld oftewel de oude steentijd. Dit is de periode van 2,5 miljoen jaar geleden tot circa 10.000 vc. In deze periode aten mensen voornamelijk groenten, fruit, noten, wortels, vlees, vis en insecten. De voeding was erg seizoen afhankelijk. Dit dieet bestond voor een groot deel uit eiwitten, niet veel vetten maar wel de goede vetten. Het dieet bevat ook weinig zout en veel vezels. De koolhydraatinname was gemiddeld maar kwam uit andere voedingsmiddelen dan tegenwoordig. Het is moeilijk om hetzelfde te eten en te bereiden zoals vroeger. Het paleo dieet probeert echter zoveel mogelijk bij deze eetgewoontes in de buurt te komen.

Slanke aanrader

Weet je niet welk dieet je moet kiezen? Soms is een dieet niet eens nodig. Door alleen al gezonder te gaan eten kun je grote stappen vooruit zetten. De recepten van Afslank Receptenbijbel kunnen je hierbij helpen.

Afslank Receptenbijbel

Het nadeel van paleo diëten

Bij het paleo dieet worden complete voedingsgroepen vermeden. Dat is niet verstandig. Degenen die het dieet strikt volgen kunnen daardoor tekorten krijgen aan bepaalde voedingsstoffen. Bij het paleo dieet worden koolhydraatrijke voedingsmiddelen vervangen door eiwitrijke voedingsmiddelen. Er zijn ook voedingsmiddelen die gezond zijn maar niet kunnen worden gegeten tijdens het paleo dieet. Voorbeelden hiervan zijn zuivelproducten, granen en geraffineerde oliën. Deze voedingsmiddelen bevatten essentiële nutriënten voor het lichaam.

Voordelen

Nadelen

Fruit en groenten

Het paleo dieet legt de nadruk op groenten en fruit. Deze leveren veel vitamines, mineralen en vezels. Peulvruchten worden vermeden bij het paleo dieet terwijl deze veel geode voedingsstoffen bevatten. Dit zijn vezels, vitamines, mineralen en eiwitten.

Vetten

Het dieet legt de nadruk op geode vetten uit avocado’s en noten. Het dieet moedigt het eten van verzadigde vetten aan uit voedingsmiddelen zoals kokosolie en boter. Verzadigde vetten kunnen echter het best vermeden worden doordat de vetten het risico op verschillende ziektes verhoogd.

Vlees

Vlees bevat veel gezonde nutriënten die het lichaam nodig heeft zoals eiwitten, zink, vitamine B12 en ijzer. Te veel vlees kan slecht zijn voor de gezondheid. Dit is met name het geval bij de vette soorten vlees. Deze worden gelinkt aan kanker.

Granen en graanproducten

Granen en graanproducten worden bij het paleo dieet vermeden. Deze producten zijn echter goed voor gezondheid doordat ze veel essentiële vitamines leveren en vezels bevatten.

Zuivelproducten

Bij het paleo dieet worden zuivelproducten vermeden. Dit zijn echter een goede bron voor calcium, fosfor, magnesium en vitamine D.

Het paleo dieet en onderzoeken

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het paleo dieet voordelen heeft voor de bloeddruk, cholesterol en het triglyceridengehalte. In deze onderzoeken werd er echter geen rekening gehouden met het gewichtsverlies. Dit kan er juist voor zorgen dat de voordelen voor gezondheid zijn waargenomen. Er zijn niet genoeg studies op dit moment die het voordeel van het paleo dieet kunnen aantonen. Het paleo dieet is getest op te weinig personen en alleen gericht op de korte termijn. Verder blijkt dat het dieet moeilijk te volgen was voor de deelnemers. Het paleo dieet zorgt voor veel goede aanpassingen van het eetpatroon zoals veel groenten en fruit en andere kwalitatieve voedingsmiddelen maar er worden ook complete voedingsgroepen vermeden die voor veel gezonde voedingsstoffen zorgen voor het lichaam.

Lekkere dieetrecepten

Sinds het afgelopen jaar is de Afslank Receptenbijbel het nummer 1 hulpmiddel voor afvallen in Nederland. Dat is ook niet zo vreemd gezien de 246 pagina's met praktische gezondheidstips en talloze recepten die je in het boek vindt. Het boek legt uit hoe afvallen precies werkt en vervolgens kun je dit zelf toepassen met behulp van de lekkere recepten.
Bekijk de Afslank Receptenbijbel

0 ReactiesWees de eerste om te reageren!


Geef je reactie


(required)