Cholesterol

Cholesterol is een stof in het lichaam dat voor verschillende functies worden gebruikt. Zo wordt cholesterol gebruikt bij het bouwen van cellen en bij hormonen. Het lichaam produceert de cholesterol voor het grootste deel zelf. Een klein deel komt binnen door de voeding. Cholesterol zit voornamelijk in plantaardige en dierlijke voeding.

Cholesterol is een vetachtige stof dat niet in water of bloed oplost. Het is verpakt in lipoproteïnen voor het transport door het lichaam. Lipoproteïnen zijn een soort van eiwitbolletjes. Er zijn die soorten lipoproteïnen te onderscheiden. Dat zijn HDL, LDL en VLDL. De lipoproteïnen zijn anders van elkaar door de verschillende verdeling van eiwit en vet. Als een bolletje meer eiwit bevat dan wordt het lichter. Een LDL eiwitbolletje bevat als voorbeeld meer cholesterol dan een HDL bolletje.

HDL

HDL staat voor Hoge Dichtheid Lipoproteïnen en is bekend als het ‘goede’ cholesterol. Een teveel van LDL cholesterol wordt door de HDL naar de lever teruggebracht. Via de lever komt het cholesterol terecht bij de darmen waarna het het lichaam kan verlaten.

LDL

LDL staat voor Lage Dichtheid Lipoproteïne en is bekend als het ‘slechte’ cholesterol. LDL brengt de cholesterol naar de spieren en de cellen. Als de LDL getransporteerd wordt dan kan het onderweg aan de vaatwanden vastkleven. Als dit geregeld gebeurt dan is het mogelijk dat de ader dichtslibt.

Slanke aanrader

Weet je niet welk dieet je moet kiezen? Soms is een dieet niet eens nodig. Door alleen al gezonder te gaan eten kun je grote stappen vooruit zetten. De recepten van Afslank Receptenbijbel kunnen je hierbij helpen.

Afslankreceptenbijbel

VLDL

VLDL staat voor Zeer Lage Dichtheid Lipoprotëinen. VLDL transporteert triglyceriden naar de lever vanaf de darm.

Lekkere dieetrecepten

Sinds het afgelopen jaar is de Afslank Receptenbijbel het nummer 1 hulpmiddel voor afvallen in Nederland. Dat is ook niet zo vreemd gezien de 246 pagina's met praktische gezondheidstips en talloze recepten die je in het boek vindt. Het boek legt uit hoe afvallen precies werkt en vervolgens kun je dit zelf toepassen met behulp van de lekkere recepten.

Bekijk de Afslank Receptenbijbel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *