Willekeurig Artikel


 
Bekijk ook
 

Vetten

Dieet Pro

Vetten zijn nodig voor het lichaam. Het is een bron van energie. Het levert ook vitamine A, D, E en hiernaast ook onmisbare vetzuren. De vetten zijn te verdelen in verzadigde en onverzadigde vetten. De vetten die te vinden zijn in producten bevatten doorgaans beide. Verzadigd vet verhoogt het LDL cholesterol in het bloed. Dit is het slechte cholesterol. Onverzadigde vetten verlagen het LDL cholesterol. Een onverzadigd vet dat bekend is als transvet is echter nog slechter voor het LDL cholesterol dan de verzadigde vetten. Bij een normaal en gezond eetpatroon wordt er dagelijks tussen de 20% en 40% vet gegeten. Om ervoor te zorgen dat het risico op hart- en vaatziekten verlaagd wordt is het verstandig om de verzadigde vetten en transvetten te vermijden. Deze zitten met name in de ongezonde producten zoals frituurvet, gebak en snacks.

Transvetten

Transvetten zijn de laatste jaren veel in het nieuws geweest door de slechte effecten dat ze hebben op de gezondheid. Het zijn onverzadigde vetten die tijdens het productieproces gehard worden zodat ze op verzadigde vetten lijken. De transvetten worden gemaakt van plantaardige oliën die gehard worden waarna ze op kamertemperatuur hard zijn. Deze vetten komen van nature bijna niet voor in voedingsmiddelen, alleen in mindere mate in lamsvlees en sommige soorten zuivel. Transvetten zijn veel te vinden in gefrituurde producten zoals fastfood en snacks.

Eiwitrijke aanrader

Weet je niet welk dieet je moet kiezen? Soms is een dieet niet eens nodig. Door alleen al eiwitrijk te gaan eten kun je grote stappen vooruit zetten. De recepten van Fitchef kunnen je hierbij helpen.

Bezoek Fitchef

Transvetten kunnen het slechte LDL cholesterol verhogen. Dit kan leiden tot hart- en vaatziekten. De transvetten komen echter steeds minder voor in voedingsmiddelen doordat producenten het proberen te vermijden. Om transvetten te verminderen kun je de volgende aanpassen maken aan het eetpatroon:

  • Verminder het eten van geraffineerde voedingsmiddelen zoals koekjes en cake
  • Vermijd gefrituurd eten en fastfood
  • Verwijder het zichtbare vet van vlees
  • Kijk op het etiket hoeveel transvetten erin zitten
  • Kies voor zuivelproducten met weinig vet of magere zuivelproducten

Omega 3

Omega 3 vetzuren hebben verschillende functies in het lichaam. Ze zijn onmisbaar voor een goede gezondheid. Hoeveel omega 3 vetzuren iemand nodig heeft verschilt per persoon. Het wordt in het algemeen aanbevolen om twee keer per week vis te eten waarvan één keer vette vis. Dit is voor een gemiddeld persoon voldoende omega 3 vetzuren per dag. Het geslacht is daarbij ook van belang. Dit zijn de omega 3 vetzuren:

  • ALA: alfa-linoleenzuur
  • DHA: docosahexaeenzuur
  • EPA: eicosapentaeenzuur

ALA is een essentiële vetsoort dat door voeding het lichaam binnenkomt. Het lichaam kan deze vetsoort niet zelf aanmaken. Het lichaam kan EPA en DHA produceren uit ALA maar alleen in kleine hoeveelheden. Het is daardoor belangrijk dat deze vetzuren in het eetpatroon voorkomen. ALA is te vinden in plantaardige oliën, lijnzaad, walnoten en in soja producten. DHA en EPA zijn te vinden in vis en visoliën.

Fitchef dieetrecepten

Sinds het afgelopen jaar is het Fitchef boek het nummer 1 dieet van Nederland. Dat is ook niet zo vreemd gezien de 246 pagina's met praktische gezondheidstips en 105 eiwitrijke recepten die je in het boek vindt. Het boek legt uit hoe afvallen precies werkt en vervolgens kun je dit zelf toepassen met behulp van de lekkere recepten.
Bekijk Fitchef