Stel je voor: je bent net begonnen met het FODMAP-dieet en je wilt graag weten wat je wel en niet mag eten en drinken. Je hebt gehoord dat dit dieet je kan helpen om je prikkelbare darmklachten onder controle te krijgen en je bent vastberaden om dit te laten slagen. Maar waar moet je beginnen? Geen zorgen, we gaan je precies vertellen wat je wel en niet mag eten en drinken tijdens het FODMAP-dieet.
Wat je niet mag eten tijdens het FODMAP-dieet
Wanneer je het FODMAP-dieet volgt, is het belangrijk om te weten welke voedingsmiddelen je moet vermijden. Deze voedingsmiddelen bevatten namelijk bepaalde stoffen die bij sommige mensen maag- en darmklachten kunnen veroorzaken. Door deze voedingsmiddelen tijdelijk te vermijden, kun je ontdekken welke voedingsmiddelen jouw klachten veroorzaken. Dit is een uitgebreide lijst van voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden tijdens het FODMAP-dieet:
1. Fructose:
Fructose is een natuurlijke suiker die voorkomt in fruit, honing en vruchtensappen. Hoewel de ene persoon gevoeliger kan zijn voor fructose dan de andere, is het verstandig om tijdens het FODMAP-dieet voedingsmiddelen met een hoog fructosegehalte te beperken. Dit zijn enkele voorbeelden:
- Appels
- Peren
- Kersen
- Mango’s
2. Lactose:
Lactose is de suiker die van nature voorkomt in melk en andere zuivelproducten. Veel mensen hebben moeite met het verteren van lactose, wat kan leiden tot buikpijn, een opgeblazen gevoel en diarree. Tijdens het FODMAP-dieet kun je het beste zuivelproducten vermijden of kiezen voor lactosevrije opties. Dit zijn enkele voorbeelden van voedingsmiddelen met een hoog lactosegehalte:
- Melk
- Yoghurt
- IJs
- Room
3. Fructanen:
Fructanen zijn een soort vezels die voorkomen in veel graansoorten en groenten. Deze vezels kunnen bij sommige mensen maag- en darmklachten veroorzaken. Tijdens het FODMAP-dieet is het belangrijk om voedingsmiddelen met een hoog fructaangehalte te vermijden. Dit zijn enkele voorbeelden:
Persoonlijk keto-menu
Benieuwd of het ketogeen dieet de perfecte match is voor jouw levensstijl? Neem de sprong en ontdek het nu met de eenvoudige, maar krachtige Keto Test. Beantwoord een paar snelle vragen en ontdek of keto jouw sleutel tot duurzame energie, mentale helderheid en gewichtsbeheersing kan zijn - inclusief een gratis persoonlijke dieetmenu.
Doe de keto-testTarwe
- Brood
- Pasta
- Koekjes
Uien
- Ui
- Prei
- Sjalotjes
4. Galactanen:
Galactanen zijn een soort koolhydraten die voorkomen in peulvruchten, zoals bonen, linzen en kikkererwten. Deze koolhydraten kunnen bij sommige mensen maag- en darmklachten veroorzaken. Tijdens het FODMAP-dieet is het verstandig om voedingsmiddelen met een hoog galactaangehalte te vermijden. Dit zijn enkele voorbeelden:
- Bonen
- Lentils
- Kikkererwten
5. Polyolen:
Polyolen zijn kunstmatige zoetstoffen die vaak worden gebruikt in suikervrije producten. Hoewel ze weinig calorieën bevatten, kunnen polyolen bij sommige mensen maag- en darmklachten veroorzaken. Tijdens het FODMAP-dieet is het verstandig om voedingsmiddelen met polyolen te vermijden. Dit zijn enkele voorbeelden:
- Kauwgom
- Suikervrije snoepjes
- Suikervrije dranken
Door deze voedingsmiddelen tijdelijk te vermijden, kun je ontdekken welke voedingsmiddelen jouw klachten veroorzaken. Het is belangrijk om het FODMAP-dieet onder begeleiding van een professional te volgen, zodat je zeker weet dat je de juiste voedingskeuzes maakt. Vergeet niet dat het FODMAP-dieet tijdelijk is en dat je na een bepaalde periode weer voedingsmiddelen kunt toevoegen aan je dieet.
Wat je wel mag eten tijdens het FODMAP-dieet
Goed nieuws. Ook tijdens het FODMAP-dieet zijn er genoeg heerlijke en voedzame voedingsmiddelen die je kunt blijven eten. Dit is een overzicht van wat je wel mag eten tijdens het FODMAP-dieet.
1. Groenten en fruit
Er zijn veel groenten en fruit die je zonder problemen kunt blijven eten tijdens het FODMAP-dieet. Denk aan: wortelen, sla, komkommer, tomaten, spinazie, bananen, sinaasappelen en aardbeien. Deze bevatten weinig FODMAPs en zijn dus veilig om te consumeren.
- Wortelen
- Sla
- Komkommer
- Tomaten
- Spinazie
- Bananen
- Sinaasappelen
- Aardbeien
2. Glutenvrije granen en zetmeel
Je hoeft geen afscheid te nemen van je dagelijkse portie granen en zetmeel tijdens het FODMAP-dieet. Kies voor glutenvrije opties zoals rijst, quinoa, haver en aardappelen. Deze zijn laag in FODMAPs en kun je zonder problemen blijven eten.
- Rijst
- Quinoa
- Haver
- Aardappelen
3. Vlees, vis en eieren
Goed nieuws voor alle vleesliefhebbers: vlees, vis en eieren zijn volledig toegestaan tijdens het FODMAP-dieet. Ga voor mager vlees zoals kip, kalkoen, rundvlees en varkensvlees. Vis zoals zalm, forel en tonijn zijn ook goede opties. Eieren kun je op verschillende manieren bereiden en toevoegen aan je maaltijden.
- Kip
- Kalkoen
- Rundvlees
- Varkensvlees
- Zalm
- Forel
- Tonijn
4. Lactosevrije zuivelproducten
Als je lactose-intolerant bent, hoef je zuivelproducten niet helemaal te vermijden tijdens het FODMAP-dieet. Kies voor lactosevrije opties zoals lactosevrije melk, yoghurt en harde kazen. Deze zijn laag in FODMAPs en kunnen helpen om voldoende calcium binnen te krijgen.
- Lactosevrije melk
- Lactosevrije yoghurt
- Harde kazen (zoals cheddar en Parmezaanse kaas)
5. Noten en zaden
Noten en zaden zijn gezonde en voedzame voedingsmiddelen die je zonder problemen kunt eten tijdens het FODMAP-dieet. Ga voor ongezouten noten zoals amandelen, walnoten en hazelnoten. Zaden zoals lijnzaad, chiazaad en pompoenpitten kunnen ook een goede toevoeging zijn aan je maaltijden.
- Amandelen
- Walnoten
- Hazelnoten
- Lijnzaad
- Chiazaad
- Pompoenpitten
6. Kruiden en specerijen
Om je maaltijden lekker op smaak te brengen, kun je nog steeds kruiden en specerijen gebruiken tijdens het FODMAP-dieet. Kies voor verse kruiden zoals bieslook, peterselie en basilicum. Specerijen zoals komijn, koriander en kurkuma kunnen ook een heerlijke toevoeging zijn.
- Bieslook
- Peterselie
- Basilicum
- Komijn
- Koriander
- Kurkuma
Onthoud dat dit slechts een overzicht is van de voedingsmiddelen die je wel mag eten tijdens het FODMAP-dieet. Er zijn nog veel andere opties beschikbaar die laag zijn in FODMAPs. Het is belangrijk om te experimenteren en te ontdekken welke voedingsmiddelen goed werken voor jouw lichaam. Raadpleeg altijd een diëtist voor persoonlijk advies en begeleiding tijdens het FODMAP-dieet.
Lekkere dieetrecepten
Sinds het afgelopen jaar is de Afslank Receptenbijbel het nummer 1 hulpmiddel voor afvallen in Nederland. Dat is ook niet zo vreemd gezien de 246 pagina's met praktische gezondheidstips en talloze recepten die je in het boek vindt. Het boek legt uit hoe afvallen precies werkt en vervolgens kun je dit zelf toepassen met behulp van de lekkere recepten.
Bekijk de Afslank Receptenbijbel