Als je begint met een macrobiotisch dieet, is het belangrijk om een goed gevulde voorraadkast te hebben die past bij jouw nieuwe gezonde levensstijl. Gooi die zak chips maar in de prullenbak en maak plaats voor een kleurrijk assortiment aan ingrediënten die je helpen om je doelen te bereiken. In je keukenkastjes moeten altijd basisvoedingsmiddelen klaarliggen, zoals volkoren granen, zoals bruine rijst en quinoa, en allerlei gedroogde peulvruchten, zoals linzen en kikkererwten. Maar dat is nog niet alles. Een scala aan seizoensgroenten, zeewier, miso-pasta en gefermenteerde producten zoals zuurkool, maken jouw macrobiotische keuken compleet. In deze paragrafen ontdek je welke ingrediënten je allemaal in huis moet hebben om te starten met een smakelijk en voedzaam macrobiotisch dieet.
1. Boekweit
Boekweit is een veelzijdig ingrediënt dat vaak wordt gebruikt in een macrobiotisch dieet. Het is een glutenvrije graansoort met een nootachtige smaak. Boekweit bevat veel vezels, eiwitten en mineralen, waardoor het een voedzaam en vullend ingrediënt is. Je kunt boekweit gebruiken om bijvoorbeeld pannenkoeken, pap of salades te maken.
2. Bruine rijst
Bruine rijst is een belangrijke bron van energie in een macrobiotisch dieet. Het is volkoren en heeft een nootachtige smaak. Bruine rijst is rijk aan vezels, B-vitamines en mineralen zoals magnesium en selenium. Je kunt bruine rijst gebruiken als basis voor je maaltijden, bijvoorbeeld als bijgerecht bij groenten en bonen.
3. Miso
Miso is een gefermenteerde pasta gemaakt van sojabonen, rijst of gerst en zout. Het is een veelgebruikt ingrediënt in de macrobiotische keuken vanwege zijn heerlijke umami-smaak en voedingswaarde. Miso bevat probiotica en enzymen die de spijsvertering bevorderen en het immuunsysteem ondersteunen. Je kunt miso gebruiken als basis voor soepen, sauzen en dressings.
4. Zeewier
Zeewier is een voedzaam en gezond ingrediënt dat vaak wordt gebruikt in een macrobiotisch dieet. Het zit boordevol mineralen, zoals jodium, calcium en ijzer, en bevat ook vitamines en antioxidanten. Zeewier heeft een unieke umami-smaak en kan worden toegevoegd aan soepen, salades of als vulling in sushirollen.
5. Tamari
Tamari is een glutenvrije en sojasaus met een rijke, hartige smaak. Het is een populaire smaakmaker in de macrobiotische keuken vanwege zijn natuurlijke fermentatieproces en de afwezigheid van tarwe. Tamari kan worden gebruikt als marinade, dressing of saus en geeft gerechten een heerlijke umami-smaak.
Persoonlijk keto-menu
Benieuwd of het ketogeen dieet de perfecte match is voor jouw levensstijl? Neem de sprong en ontdek het nu met de eenvoudige, maar krachtige Keto Test. Beantwoord een paar snelle vragen en ontdek of keto jouw sleutel tot duurzame energie, mentale helderheid en gewichtsbeheersing kan zijn - inclusief een gratis persoonlijke dieetmenu.
Doe de keto-test6. Gomasio
Gomasio is een mengsel van geroosterde sesamzaadjes en zout. Het wordt vaak gebruikt als smaakmaker in de macrobiotische keuken vanwege de knapperige textuur en milde zoutsmaak. Gomasio voegt een heerlijke smaak toe aan gerechten zoals gestoomde groenten, salades en granen.
7. Adzukibonen
Adzukibonen zijn kleine, rode bonen die veel worden gebruikt in de macrobiotische keuken vanwege hun voedingswaarde. Ze zijn rijk aan plantaardige eiwitten, vezels en mineralen, en hebben een natuurlijk zoete smaak. Adzukibonen kunnen worden gekookt en gebruikt in gerechten zoals stoofschotels, soepen en spreads.
8. Wakame
Wakame is een soort zeewier dat vaak wordt gebruikt in de Japanse en macrobiotische keuken. Het is rijk aan mineralen, zoals jodium, calcium en magnesium, en bevat ook vitamines en vezels. Wakame kan worden toegevoegd aan soepen, salades of roerbakgerechten voor extra smaak en voedingswaarde.
9. Umeboshi
Umeboshi zijn gefermenteerde pruimen die een zoute en zure smaak hebben. Ze worden vaak gebruikt als smaakmaker in de macrobiotische keuken vanwege hun unieke smaak en voedingswaarde. Umeboshi kan worden gebruikt in dressings, marinades of als garnering voor rijstgerechten.
10. Gember
Gember is een pittige en aromatische wortel die veel wordt gebruikt in verschillende keukens, waaronder de macrobiotische keuken. Het heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan helpen bij een gezonde spijsvertering. Gember kan worden gebruikt als smaakmaker in gerechten, zoals roerbakgerechten, soepen of thee.
Lekkere dieetrecepten
Sinds het afgelopen jaar is de Afslank Receptenbijbel het nummer 1 hulpmiddel voor afvallen in Nederland. Dat is ook niet zo vreemd gezien de 246 pagina's met praktische gezondheidstips en talloze recepten die je in het boek vindt. Het boek legt uit hoe afvallen precies werkt en vervolgens kun je dit zelf toepassen met behulp van de lekkere recepten.
Bekijk de Afslank Receptenbijbel