Wil je graag afvallen en overweeg je om over te stappen naar een vegetarisch dieet? Goede keuze. Een vegetarisch dieet kan niet alleen gezond en voedzaam zijn, het kan je ook helpen om die overtollige kilo’s kwijt te raken. Maar wat mag je eigenlijk wel en niet eten en drinken tijdens dit dieet? Geen paniek, ik geef je graag een overzicht van wat je wel en niet kunt eten om je op weg te helpen naar een succesvolle en smakelijke reis naar je streefgewicht. Lees snel verder.
Wat je niet mag eten tijdens een vegetarisch dieet
Een vegetarisch dieet is een voedingspatroon dat gebaseerd is op het vermijden van vlees en vis. Als je een vegetarisch dieet volgt, zijn er bepaalde voedingsmiddelen en dranken die je moet vermijden. Dit is een overzicht van wat je niet mag eten en drinken tijdens een vegetarisch dieet.
Afgeleide producten van vlees en vis
Als vegetariër wil je vlees en vis vermijden, maar het is ook belangrijk om etenswaren en dranken te vermijden die gemaakt zijn van vlees en vis. Hierbij kun je denken aan:
- Bouillonblokjes en -poeder
- Visolie en visgelatine
- Producten met gelatine, zoals snoepjes en gelatinepudding
- Producten met vleesextract of vleeskruiden, zoals sommige soepen en sauzen
- Producten met dierlijke vetten, zoals sommige margarines en gebak
Dierlijke toevoegingen
Sommige producten bevatten toevoegingen die afkomstig zijn van dieren. Deze toevoegingen kun je beter vermijden tijdens een vegetarisch dieet. Hierbij kun je denken aan:
Gelatine
Gelatine wordt gemaakt van botten, huiden en ander weefsel van dieren. Het wordt vaak gebruikt als bindmiddel in bijvoorbeeld toetjes, gummiberen en marshmallows. Controleer altijd de ingrediëntenlijst om te zien of een product gelatine bevat.
Persoonlijk keto-menu
Benieuwd of het ketogeen dieet de perfecte match is voor jouw levensstijl? Neem de sprong en ontdek het nu met de eenvoudige, maar krachtige Keto Test. Beantwoord een paar snelle vragen en ontdek of keto jouw sleutel tot duurzame energie, mentale helderheid en gewichtsbeheersing kan zijn - inclusief een gratis persoonlijke dieetmenu.
Doe de keto-test- Plantaardige alternatieven: Kies voor producten waar plantaardige geleer- of bindmiddelen worden gebruikt, zoals agar-agar of pectine. Deze alternatieven zijn geschikt voor vegetariërs en veganisten.
- Veganistische opties: Er zijn ook veganistische versies van gelatine verkrijgbaar, gemaakt van plantaardige ingrediënten.
Dierlijke stremsel
Stremsel wordt gebruikt bij de bereiding van kaas om de melk te stremmen. Traditioneel wordt dit gewonnen uit de lebmaag van kalfjes. Als vegetariër kun je stremsel vermijden door te kiezen voor vegetarische kaas.
- Vegetarische kaas: Er zijn veel vegetarische kazen verkrijgbaar die stremselvrij zijn. Deze kazen worden gemaakt met plantaardige stremsel of microbieel stremsel.
- Plantaardige alternatieven: Er zijn ook kaasvervangers op basis van plantaardige ingrediënten, zoals noten of soja.
Het vermijden van deze dierlijke toevoegingen draagt bij aan een strikt vegetarisch dieet. Gelukkig zijn er vandaag de dag veel alternatieven beschikbaar die dezelfde smaak en textuur kunnen bieden, maar zonder gebruik te maken van dierlijke producten.
Wat je wel mag eten tijdens een vegetarisch dieet
Een vegetarisch dieet biedt talloze mogelijkheden en smakelijke opties voor een gezond en voedzaam eetpatroon. Het goede nieuws is dat je nog steeds kunt genieten van een breed scala aan heerlijk eten zonder vlees of vis. Dit is een uitgebreide uitleg over wat je wel mag eten tijdens een vegetarisch dieet.
Plantaardige eiwitten:
Je hebt geen dierlijke eiwitten nodig om een voldoende hoeveelheid eiwitten binnen te krijgen. Er zijn talloze plantaardige eiwitbronnen die je kunt opnemen in je dieet:
- Peulvruchten zoals bonen, linzen, kikkererwten en tofu zijn uitstekende bronnen van eiwitten en kunnen gebruikt worden in verschillende gerechten, zoals stoofschotels, salades en curry’s.
- Noten en zaden, zoals amandelen, walnoten, chia zaden en hennepzaad, zijn rijk aan eiwitten en gezonde vetten. Ze kunnen worden gegeten als tussendoortje, toegevoegd worden aan salades of gebruikt worden als topping voor yoghurt of smoothies.
- Tempeh is een gefermenteerd sojaproduct en een geweldige vleesvervanger. Het heeft een stevige textuur en kan worden gebakken, gegrild of gestoomd.
Volle granen:
Volle granen zijn voedzaam en een belangrijk onderdeel van een uitgebalanceerd dieet. Ze zorgen voor vezels, vitaminen en mineralen. Dit zijn enkele volle granen die je kunt opnemen in je vegetarische maaltijden:
- Quinoa is een eiwitrijke pseudo-graan en is veelzijdig in gebruik. Het kan worden gebruikt als basis voor salades, als bijgerecht of als vervanging voor rijst.
- Havermout is een geweldig ontbijtoptie en kan worden gebruikt in muesli, smoothies of als basis voor gezonde snacks zoals energierepen.
- Bruine rijst, volkoren pasta en volkoren brood zijn allemaal prima keuzes om je maaltijden mee aan te vullen.
Verse groenten en fruit
Verse groenten en fruit zijn een belangrijk onderdeel van een vegetarisch dieet. Ze zitten boordevol vitaminen, mineralen en antioxidanten. Dit zijn enkele gezonde en smakelijke opties:
- Bladgroenten zoals spinazie, boerenkool en rucola zijn rijk aan voedingsstoffen en kunnen worden gebruikt in salades, smoothies of roerbakgerechten.
- Tomaten, paprika’s, courgettes en aubergines zijn veelzijdige groenten die je kunt gebruiken in verschillende gerechten, zoals soepen, stoofschotels of als vulling voor wraps en taco’s.
Zuivelvervangers
Als je ervoor kiest om geen zuivel te eten, zijn er nog steeds genoeg alternatieven beschikbaar. Dit zijn enkele zuivelvervangers die je kunt proberen:
- Plantaardige melk, zoals amandelmelk, havermelk, sojamelk of rijstmelk, kan worden gebruikt in koffie, thee, ontbijtgranen en zelfs om heerlijke smoothies te maken.
- Plantaardige yoghurt kan worden gegeten als dessert, toegevoegd worden aan smoothies of gebruikt worden als dip voor fruit en granola.
- Tofu en tempeh kunnen dienen als vervanging voor kaas in gerechten zoals lasagne of gegrilde sandwiches.
Lekkere dieetrecepten
Sinds het afgelopen jaar is de Afslank Receptenbijbel het nummer 1 hulpmiddel voor afvallen in Nederland. Dat is ook niet zo vreemd gezien de 246 pagina's met praktische gezondheidstips en talloze recepten die je in het boek vindt. Het boek legt uit hoe afvallen precies werkt en vervolgens kun je dit zelf toepassen met behulp van de lekkere recepten.
Bekijk de Afslank Receptenbijbel