Is een detox dieet nodig om het lichaam te reinigen?: in Dieet Tips
 
 

Is een detox dieet nodig om het lichaam te reinigen?


Heb je de laatste tijd veel te veel gegeten en wil je er wat aan doen? Dan is een detox dieet een aantrekkelijke optie. Het belooft veel goede dingen voor het lichaam zoals het reinigen van de darmen en andere organen. Volgens voorstanders zorgt het detox dieet ervoor dat het lichaam van de giftige stoffen afkomt zodat je lichaam schoon is. Het belooft meestal ook enkele kilo’s aan gewichtsverlies. Is het echter wel nodig om een detox dieet te volgen om het lichaam te reinigen?

Wat zijn de kenmerken van detox diëten?

Er zijn verschillende detox diëten te volgen. De ene duurt maar twee dagen maar andere kunnen tot een maand duren. De inhoud en restricties van de detox diëten verschillen ook. De detox diëten verhogen bijna allen de inname van groenten en fruit. Andere natuurlijke producten zijn ook mogelijk. Cafeïne en andere stimulerende middelen worden vermeden. Hetzelfde geldt voor producten met suiker en alcohol. Bij sommige detox diëten is het nodig om de pillen te gebruiken die het dieet voorschrijft. Een kenmerk dat voor bijna alle detox diëten geldt is dat er weinig calorieën worden genuttigd.

Slanke aanrader

Weet je niet welk dieet je moet kiezen? Soms is een dieet niet eens nodig. Door alleen al gezonder te gaan eten kun je grote stappen vooruit zetten. De recepten van Afslank Receptenbijbel kunnen je hierbij helpen.

Afslank Receptenbijbel

Wetenschappelijk bewijs

De theorie achter de detox diëten is tot op heden niet bevestigd aan de hand van wetenschappelijk onderzoek. Er is geen bewijs voor het feit dat het lichaam gereinigd moet worden van de giftige stoffen in het lichaam. Het lichaam heeft een goed systeem om de giftige stoffen uit het lichaam te verwijderen. Als er bijvoorbeeld iets gegeten wordt dat schadelijk kan zijn voor het lichaam dan zorgen de nieren, lever en de maag ervoor dat de giftige stoffen geneutraliseerd worden. De huid, longen maar ook het immuunsysteem spelen ook een rol bij het verwijderen van stoffen uit het lichaam. De giftige stoffen verlaten het lichaam dan via de urine of ontlasting het lichaam. Geen enkel dieet of potje pillen kan daarbij helpen om dit sneller of beter te laten verlopen.

Goede veranderingen

Het detox dieet beveelt veel goede veranderingen van het eetpatroon aan. Er moet gestopt worden met roken, alcohol moet worden vermeden en junkfood mag niet gegeten worden. Dit zou moeten bijdragen aan het reinigen van het lichaam. Het is echter logisch dat als je minder ongezonde voedingsmiddelen en rook binnenkrijgt dat je lichaam minder te verwerken heeft.

Gevaren

In plaats van dat je het lichaam goed doet met het volgen van een detox dieet kan het gevaarlijk zijn. Bij bepaalde detox diëten worden complete voedingsgroepen vermeden. Dit zorgt ervoor dat er tekorten ontstaan aan bepaalde voedingsstoffen. Het extreem verminderen van het dagelijkse aantal calorieën kan daarnaast leiden tot een beroerd gevoel, vermoeidheid, geïrriteerdheid, buikpijn en een slechte adem. Door de diëten wordt geclaimd dat het lichaam de giftige stoffen verwijderd maar dat is niet het geval. Het lichaam heeft een tekort aan calorieën waardoor het in de uithongermodus is gaan werken.

Bij een detox dieet is meestal een snel gewichtsverlies. Dit heeft echter weinig te maken met het afnemen van de vetten op het lichaam. Het is voornamelijk vocht en de energievoorraden. Het is zelfs mogelijk dat er spiermassa verloren gaat. Als gestopt wordt met het dieet kom je snel weer aan in gewicht doordat het lichaam meer water vast gaat houden.

Lekkere dieetrecepten

Sinds het afgelopen jaar is de Afslank Receptenbijbel het nummer 1 hulpmiddel voor afvallen in Nederland. Dat is ook niet zo vreemd gezien de 246 pagina's met praktische gezondheidstips en talloze recepten die je in het boek vindt. Het boek legt uit hoe afvallen precies werkt en vervolgens kun je dit zelf toepassen met behulp van de lekkere recepten.
Bekijk de Afslank Receptenbijbel