Is een koolhydraatarm dieet het beste voor afvallen?: in Dieet Tips
 
 

Is een koolhydraatarm dieet het beste voor afvallen?


De koolhydraatarme diëten zijn de laatste jaren de diëten met de meeste volgers. Al sinds de 19e eeuw werd er geëxperimenteerd met diëten zonder koolhydraten. Pas veel later werd het pas echt populair. Dit was op het eind van de 20ste eeuw. Het begon met het Atkins dieet waar in de jaren erna veel verschillende varianten op gebaseerd zijn. Koolhydraten en dan met name suikers worden als één van de veroorzakers van overgewicht gezien. Dit is de reden waarom veel mensen kiezen voor het koolhydraatarme dieet. Een dieet met weinig koolhydraten heeft verschillende voordelen.

De Atkins aanpak

Bij het dieet van dr. Atkins wordt de inname van koolhydraten verlaagd naar 40 gram per dag. Dit zorgt ervoor dat het lichaam in ketose verkeert. In deze staat breekt het lichaam vetten af voor energie in plaats van glucose. Teveel koolhydraten zorgen ervoor dat de alvleesklier teveel insuline produceert. Insuline laat de glucose in de cellen. Als er veel insuline aanwezig is dan wordt er veel glucose in de cellen gelaten. Dit zorgt voor het toenemen van de vetmassa. Als er teveel koolhydraten gegeten worden dan kan de ketose staat niet worden bereikt en dat is juist de manier van Atkins om af te vallen.

Slanke aanrader

Weet je niet welk dieet je moet kiezen? Soms is een dieet niet eens nodig. Door alleen al gezonder te gaan eten kun je grote stappen vooruit zetten. De recepten van Afslank Receptenbijbel kunnen je hierbij helpen.

Afslank Receptenbijbel

De voedingsmiddelen die worden gegeten bestaan uit vlees, kaas, groenten en andere voedingsmiddelen met veel vet en geen of weinig eiwitten of koolhydraten. Er mogen in mindere mate ook noten gegeten worden en voedingsmiddelen met weinig koolhydraten. Alle producten met veel koolhydraten en suiker worden vermeden zoals tafelsuiker, honing, appelstroop, brood, rijst en pasta. Het koolhydraatarme dieet heeft bewezen dat het goed werkt. Veel personen wereldwijd hebben goede resultaten geboekt met diëten zonder koolhydraten. De bijwerkingen zijn laag maar het is niet altijd makkelijk vol te houden.

Kritieken op de aanpak van dr. Atkins

De aanpak van Atkins wordt door veel mensen bekritiseerd doordat het gebruikt maakt van de metabolische ketose staat van het lichaam. Veel mensen zeggen dat dit een gevaarlijke situatie is voor het lichaam dat ontstaat als het aan het afsterven is. Alleen dan kan de ketose staat bereikt worden. Het is mogelijk dat diabetici problemen krijgen met het dieet doordat het bloed verzuurt door de ketonen. Dit leidt tot ketoacidose, een levensgevaarlijke staat van het lichaam. De aanpak van dr. Atkins wordt ook bekritiseerd door mensen die van mening zijn dat er teveel vetten worden gegeten. Dit leidt tot hart- en vaatziekten en een hoge bloeddruk.

Lekkere dieetrecepten

Sinds het afgelopen jaar is de Afslank Receptenbijbel het nummer 1 hulpmiddel voor afvallen in Nederland. Dat is ook niet zo vreemd gezien de 246 pagina's met praktische gezondheidstips en talloze recepten die je in het boek vindt. Het boek legt uit hoe afvallen precies werkt en vervolgens kun je dit zelf toepassen met behulp van de lekkere recepten.
Bekijk de Afslank Receptenbijbel