Koolhydraatarm eten met het ketogeen dieet: in Dieet Tips
 
 

Koolhydraatarm eten met het ketogeen dieet

zalm
zalm

Afvallen is van alle tijden. Welke manier het meest populair is, verandert echter steeds. Een tijd lang was koolhydraatarm eten helemaal in. Een extreme vorm hiervan is het ketogeen dieet.

Bij dit dieet mag je maar zo’n vijftig gram koolhydraten per dag eten, ofwel minder dan 10% van je dagelijks benodigde calorieën. Eiwitten leveren ongeveer 20% van de calorieën en de rest is afkomstig uit vet. Lekker veel vet eten naar binnen werken. Dat klinkt goed, toch? Zo simpel is het helaas niet.

Gezond koolhydraatarm eten

Als je het ketogeen dieet wilt volgen, kun je niet simpelweg je koolhydraten vervangen door vetten. Het is ook van belang dat je de juiste koolhydraten overhoudt en dat je de juiste vetten eet. Sommige koolhydraten zijn juist goed voor de gezondheid, denk bijvoorbeeld aan fruit en volkorenproducten. Verder loop je het risico dat je teveel verzadigde vetten gaat eten. Dit heeft een negatieve invloed op je cholesterol en verhoogt daarmee je kans op hart- en vaatziekten.

Aan de andere kant is het zo dat het juist weer gunstig is voor je cholesterol, als je afvalt door dit dieet. De geleerden zijn er nog niet helemaal uit of het ketogeen dieet slecht is voor je cholesterol.

Wat doet het ketogeen dieet met je lichaam?

Ga je minder koolhydraten eten, dan kun je spiermassa verliezen. Spieren functioneren namelijk op koolhydraten. Daarnaast heb je een grotere kans dat je een tekort krijgt van bepaalde B-vitamines, vezels en jodium. Koolhydraten beïnvloeden je bloedsuiker. Als je ze uit je dieet wegstreept, kan je bloedsuikerspiegel sterk dalen. Mensen met diabetes type 1 moeten daarom extra opletten als ze dit dieet gaan volgen.

Overigens is het altijd verstandig om een dieet als het ketogeen dieet alleen te volgen onder begeleiding van een diëtist. Deze let erop dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Zo weet je zeker dat je goed bezig bent!

Lekkere dieetrecepten

Sinds het afgelopen jaar is de Afslank Receptenbijbel het nummer 1 hulpmiddel voor afvallen in Nederland. Dat is ook niet zo vreemd gezien de 246 pagina's met praktische gezondheidstips en talloze recepten die je in het boek vindt. Het boek legt uit hoe afvallen precies werkt en vervolgens kun je dit zelf toepassen met behulp van de lekkere recepten.
Bekijk de Afslank Receptenbijbel