De spijsvertering is het proces waarbij voedingsstoffen worden geknipt, verdeeld, opgenomen en omgezet naar energie en bouwstof voor de lichaamscellen. Door de spijsvertering kan het lichaam de voedingsstoffen opnemen in de bloedbaan en gebruiken voor de lichaamsprocessen. De vertering van spijs is een langdurig proces. Voeding dat de mond binnenkomt kan 24 tot 48 uur nodig hebben om volledig gebruikt te worden door het lichaam om vervolgens het lichaam te verlaten via de anus. In het lichaam wordt de voeding tot kleine stukjes gemalen, vermengd met ander eten en verdeeld. Het kan vervolgens worden opgenomen in het bloed. De volgende organen spelen een rol in de spijsvertering:
Mond
De voeding komt het lichaam binnen via de mond. Het wordt in de mond gemalen waarbij het vermengt wordt met speeksel. Het speeksel zorgt ervoor dat de voeding makkelijker doorgeslikt kan worden. Bij droog eten komt er veel water bij het speeksel, bij taai eten komt er meer slijm bij het speeksel. Het speeksel past zich aan het eten aan.
Slokdarm
Na het doorslikken van het eten gaat de voeding via de slokdarm naar de maag. De slokdarm is circa 30 cm lang. Aan het einde van de slokdarm zit een kringspier die ervoor zorgt dat het eten niet meer vanuit de maag terug kan komen.
Maag
In de maag wordt het eten gemengd met het maagsap. Het maagsap is heel zuur en bevat enzymen die de vertering verder helpen. Het maagsap doodt bacteriën die met het voedsel mee zijn gekomen. De maagspieren aan de buitenkant kunnen het eten kneden.
Dunne darm
De voedingsstoffen die beschikbaar komen door de vertering komen via de dunne darm in het lichaam terecht. Via de maag komt het eten in de twaalfvingerige darm. De spijsverteringssappen van de alvleesklier en de galblaas worden hier samengevoegd met het eten. Het eten gaat vervolgens door naar de dikke darm.
Persoonlijk keto-menu
Benieuwd of het ketogeen dieet de perfecte match is voor jouw levensstijl? Neem de sprong en ontdek het nu met de eenvoudige, maar krachtige Keto Test. Beantwoord een paar snelle vragen en ontdek of keto jouw sleutel tot duurzame energie, mentale helderheid en gewichtsbeheersing kan zijn - inclusief een gratis persoonlijke dieetmenu.
Doe de keto-testAlvleesklier
In de alvleesklier worden spijsverteringssappen geproduceerd dat in de twaalfvingerige darm toegevoegd wordt aan het eten. De alvleesklier levert meerdere soorten spijsverteringsenzymen. De alvleesklier produceert ook het hormoon insuline dat de bloedsuikerspiegel reguleert.
Galblaas
De galblaas levert net als de alvleesklier spijsverteringssappen die in de twaalfvingerige darm worden toegevoegd. De sappen uit de galblaas zijn nodig voor het verteren van vetten. De gal wordt geproduceerd door de lever.
Lever
De lever maakt gal aan dat via de galblaas gebruikt wordt voor de vertering van voedsel. De lever staat ook in direct contact met de darmen. Op deze manier worden alle voedingsstoffen die zijn opgenomen getransporteerd via de lever. De lever stuurt de stoffen door of behandeld de stoffen verder.
Endeldarm
Het voedsel dat niet gebruikt wordt door het lichaam komt via de dikke darm in de endeldarm. De dikke darm haalt water en zout uit het overgebleven voedsel waardoor er een vaste substantie ontstaat. Deze substantie wordt opgeslagen in de endeldarm. De substantie verlaat vervolgens via de anus als ontlasting het lichaam.
Lekkere dieetrecepten
Sinds het afgelopen jaar is de Afslank Receptenbijbel het nummer 1 hulpmiddel voor afvallen in Nederland. Dat is ook niet zo vreemd gezien de 246 pagina's met praktische gezondheidstips en talloze recepten die je in het boek vindt. Het boek legt uit hoe afvallen precies werkt en vervolgens kun je dit zelf toepassen met behulp van de lekkere recepten.
Bekijk de Afslank Receptenbijbel