Hoe werkt de stofwisseling? Uitleg van het metabolisme: in Gezondheid
 
 

Hoe werkt de stofwisseling? Uitleg van het metabolisme


De stofwisseling heeft meerdere functies waaronder de volgende functies:

  • Energie maken uit de reserve- en opgenomen stoffen
  • Produceren van reservestoffen voor het vastleggen van chemische of zonne-energie
  • Opnemen van stoffen
  • Gebruiken van energie en de bouwstoffen
  • Verwerken van de ontstane afvalstoffen
  • Verwijderen van overschotten aan bouwstoffen

Gewicht

Als je je al eens verdiept hebt in afvallen dan heb je gelezen dat de stofwisseling gelinkt is aan je gewicht. Over het algemeen heeft een persoon die dun is een snelle stofwisseling en een persoon met overgewicht een langzame. Het is echter wat te makkelijk om te stellen dat dit voor alle personen geldt. Het is niet zo dat een persoon met overgewicht altijd een slome stofwisseling heeft. Het is ook niet zo dat de stofwisseling je gewicht bepaalt. Iemand met een snelle stofwisseling kan ook dik worden en iemand met een langzame stofwisseling kan dun blijven.

Slanke aanrader

Weet je niet welk dieet je moet kiezen? Soms is een dieet niet eens nodig. Door alleen al gezonder te gaan eten kun je grote stappen vooruit zetten. De recepten van Afslank Receptenbijbel kunnen je hierbij helpen.

Afslank Receptenbijbel

Verbruik versus inname

Je gewicht is voornamelijk het resultaat van teveel of te weinig eten ten opzichte van het verbruik. Als je meer eet dan je lichaam verbruikt dan kom je aan in gewicht. Als je te weinig eet dan val je af. Dat is hoe het werkt. De stofwisseling geeft alleen maar aan hoe snel je lichaam de calorieën verbruikt. Als je een snelle stofwisseling hebt dan kun je weliswaar meer eten op een dag maar als je te veel eet dan kun je nog altijd aankomen in gewicht. Andersom geldt dit ook. Als je een langzame stofwisseling hebt dan kun je nog steeds afvallen met een langzame stofwisseling.

Langzame stofwisseling?

Veel mensen denken al snel dat ze een langzame stofwisseling hebben als ze overgewicht hebben. Toch is dit vaak niet het geval. Het kan wel zijn dat de stofwisseling langzamer is gaan werken omdat men bijvoorbeeld gestopt is met sporten. Het lichaam hoeft dan minder te herstellen waardoor de stofwisseling langzamer wordt. Het komt ook vaak voor dat mensen denken dat ze een probleem met de schildklier hebben. Bij de meeste mensen met overgewicht is er echter geen medische oorzaak.

Daling van de stofwisseling

Er zijn verschillende redenen waarom een lichaam minder calorieën kan gaan gebruiken. Ten eerste is het zo dat hoe ouder je wordt hoe minder de spiermassa op het lichaam wordt. Het gevolg is dat het metabolisme daalt. Het is ook mogelijk dat je lichaam minder calorieën verbruikt als je stopt met een sport. Het lichaam hoeft niet meer energie te maken om het lichaam te herstellen van de trainingen. Het resultaat is dat het lichaam het kan redden met minder calorieën.

Mannen en vrouwen

Over het algemeen is de verdeling van vet en spieren bij mannen anders dan bij vrouwen. Mannen hebben minder vet dan vrouwen en meer spiermassa. Dit is ook waarom mannen een hogere ruststofwisseling hebben dan vrouwen. De ruststofwisseling is het aantal calorieën dat het lichaam nodig heeft voor de basis functies van het lichaam. Voorbeelden van deze basisfuncties zijn het ademen, bewegen en de werking van interne organen. Het is bijna niet mogelijk om de ruststofwisseling te versnellen. Om je lichaam meer calorieën te laten gebruiken is fysieke activiteit de beste optie. Met de fysieke activiteit bouw je spieren op waardoor je ook daardoor meer calorieën gaat verbruiken.

Lekkere dieetrecepten

Sinds het afgelopen jaar is de Afslank Receptenbijbel het nummer 1 hulpmiddel voor afvallen in Nederland. Dat is ook niet zo vreemd gezien de 246 pagina's met praktische gezondheidstips en talloze recepten die je in het boek vindt. Het boek legt uit hoe afvallen precies werkt en vervolgens kun je dit zelf toepassen met behulp van de lekkere recepten.
Bekijk de Afslank Receptenbijbel