Waarom probiotica gezond zijn: in Dieet Tips
 
 

Waarom probiotica gezond zijn

melk shake
melk shake

Je hebt er vast wel eens van gehoord: probiotica die je helpen om je darmflora gezond te houden.  De meeste mensen kennen probiotica als de kleine flesjes met zuivel. Wat zijn probiotica precies? En wat zijn de gezondheidsvoordelen? Wij hebben het voor je uitgezocht en op een rijtje gezet.

Wat zijn probiotica?

Probiotica zijn levende bacteriën die volgens wetenschappers pas probiotica genoemd mogen worden als de bacteriën levend de darmen bereiken en vervolgens bijdragen aan de gezondheid. Probiotica hebben een positief effect op je gezondheid als je er genoeg van consumeert. Je kunt bijvoorbeeld probiotica drinken maar het is ook verkrijgbaar in andere vormen zoals capsules, tabletten en poeders.

Melkzuurbacteriën zijn de meest gebruikte probiotica die van nature voorkomen in onder andere yoghurt, zuurkool en salami. In deze vorm zijn ze echter niet zo werkzaam, maar wel als voedingssupplement. Zo kun je de probiotische bacterie Lactobacillus rhamnosus slikken ter verbetering van je darmgezondheid.

Wist je trouwens dat het ene probioticum het andere niet is?  Ze zijn namelijk opgebouwd uit drie niveau’s: het geslacht, de soort en de stam. Hierdoor zijn er vele verschillende combinaties en werkingen mogelijk.

Gezondheidsvoordelen probiotica

Probiotica worden door artsen voorgeschreven bij bepaalde ziekten en het is niet bekend of deze ook echt voor verbetering zorgen van de gezondheid als je al gezond bent. Wel is het zo dat probiotica helpen om balans aan te brengen in de darmen. Als je bijvoorbeeld vaak last hebt van verstopping of diarree die veroorzaakt worden door slechte bacteriën in de darmen kunnen de goede bacteriën in probiotica voor verbetering zorgen.

Ook zijn er positieve gezondheidseffecten gevonden bij darmziektes als reizigersdiarree, obstipatie en diarree door antibiotica en wordt er nog veel onderzoek gedaan naar het effect op andere ziektes en bijvoorbeeld de invloed van probiotica op de weerstand.

Afvallen door probiotica

Een wetenschappelijke studie geplaatst in het British Journal of Nutrition heeft aangetoond dat probiotica kan helpen bij het afvallen. In het onderzoek moesten 125 mannen en vrouwen twaalf weken lang op dieet. De ene helft kreeg twee keer per dag probiotica terwijl de andere helft een placebo kreeg. Aan het eind van het onderzoek was de groep die probiotica kregen 4,4 kilo afgevallen ten opzichte van de placebogroep waarin mensen 2,6 kilo kwijt waren.

Er moet nog meer onderzoek gedaan worden naar het verband tussen probiotica en afvallen maar het ziet er veelbelovend uit. Door de probiotica werd namelijk ook het jojo-effect voorkomen waar zo veel mensen last van hebben bij het afvallen.

Probiotica kan dus wel degelijk een gezonde leefstijl ondersteunen. Het is natuurlijk belangrijk om gezond te eten en genoeg te bewegen zodat de goede bacteriën hun werk optimaal kunnen doen. Je kunt de probiotica zien als een gezonde aanvulling op een gezonde leefstijl.

Lekkere dieetrecepten

Sinds het afgelopen jaar is de Afslank Receptenbijbel het nummer 1 hulpmiddel voor afvallen in Nederland. Dat is ook niet zo vreemd gezien de 246 pagina's met praktische gezondheidstips en talloze recepten die je in het boek vindt. Het boek legt uit hoe afvallen precies werkt en vervolgens kun je dit zelf toepassen met behulp van de lekkere recepten.
Bekijk de Afslank Receptenbijbel