Omega 3
Omega 3 vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetten. Deze vetten zijn vloeibaar op kamertemperatuur maar blijven ook vloeibaar als ze bevroren worden of in de vriezer. De omega 3 vetten worden als essentieel gezien. Het lichaam heeft de omega 3 vetten nodig maar het lichaam kan ze niet zelf produceren. De vetten moeten uit voedsel komen. De drie belangrijkste omega 3 vetten zijn ALA, EPA en DHA. De laatste twee zijn te vinden in vette vis zoals makreel en haring. ALA zit in walnoten, sojabonen maar ook in donkergroene groenten.
Omega 6
Omega 6 vetzuren zijn te vinden in plantaardige oliën. Tarwebloem- en zonnebloemolie zijn hier voorbeelden van. Het is ook te vinden in volkorenbrood en margarine. Teveel omega 6 vetzuren in het dieet kunnen leiden tot negatieve effecten. Om de negatieve effecten tegen te gaan wordt een ratio van 4 tot 1 aangeraden voor omega 3 en omega 6 vetzuren.
Omega 7
Omega 7 vetzuren zijn te vinden in producten afkomstig van planten. Het is minder bekend dan de andere omega vetzuren. Het is te vinden in duindoornolie.
Omega 9
Omega 9 vetzuren worden niet als essentieel gezien. De vetzuren kunnen in het lichaam geproduceerd worden uit onverzadigde vetten. De omega 9 vetzuren zijn te vinden in dierlijke vetten en plantaardige oliën. Het heeft een positieve invloed op het cholesterolgehalte. Omega 9 vetzuren verhogen het goede HDL cholesterol.
Lekkere dieetrecepten
Sinds het afgelopen jaar is de Afslank Receptenbijbel het nummer 1 hulpmiddel voor afvallen in Nederland. Dat is ook niet zo vreemd gezien de 246 pagina's met praktische gezondheidstips en talloze recepten die je in het boek vindt. Het boek legt uit hoe afvallen precies werkt en vervolgens kun je dit zelf toepassen met behulp van de lekkere recepten.
Bekijk de Afslank Receptenbijbel