Met intermittent fasting kun je niet alleen gewicht verliezen, maar ook je hormonen in balans brengen, je spijsvertering een boost geven en je lichaam leren om effectief vetten te verbranden. Maar wat is het en hoe werkt intermittent fasting precies? Lees snel verder.
Wat is intermittent fasting?
Bij intermittent fasting wisselen periodes van vasten, waarbij je dus niet eet, af met periodes waarin je wel gewone maaltijden eet. De periodes waarin je vast zijn daarbij doorgaans langer dan je gewend bent. Er zijn verschillende vormen waarmee je kunt experimenteren, waardoor er haast altijd wel een vorm van intermittent fasting te vinden die past bij jouw lichaam.
Het is belangrijk om de spijsvertering af en toe een moment rust te geven. Hierdoor krijgt je lichaam de kans om vetten en andere voorraden in het lichaam te gebruiken. Je kunt dit vergelijken met de benzinetank van je auto: als deze vol is hoef je nog niet te tanken en ook niet als deze half leef is. In je lichaam werkt dit ook zo. Als je regelmatig eet, zijn de glucosevoorraden altijd goed aangevuld. Je organen hebben allemaal een voorraadje en ook in je bloed circuleert de suiker. Is de voorraad glucose op? Dan schakelt je lichaam over op het verbranden van vetten. Het koolhydraatarm dieet werkt op een soortgelijke manier.
Voordelen voor je hormoonhuishouding
Anabel Rodríguez, verantwoordelijk voor de gezondheid & welzijn-sectie op SUPPLEMENTguide.nl, onderstreept dat veel mensen hebben geleerd dat je dagelijks 5 of 6 maaltijden per dag moet eten. Het is waar dat je energieniveau dan constant blijft, maar deze blijft wel constant hoog. Dit wordt geassocieerd met diverse symptomen en aandoeningen, waaronder overgewicht, hoofdpijn, insulineresistentie en verhoogde ontstekingswaarden. Intermittent fasting geeft je lichaam de rust die het nodig heeft. Wel is het belangrijk om voldoende en gevarieerd te eten om zo de nodige vitamines en mineralen binnen te krijgen. Eventueel kan hiervoor een voedingssupplement gebruikt worden.
Zo start je met intermittent fasting
Jij kunt zelf de manier van vasten kiezen die bij jou past. Zo kun je al ervaren wat vasten met je doet door een keer een maaltijd over te slaan. Zo simpel is het. Heb je bijvoorbeeld een keer laat gegeten in de avond, dan kun je de volgende ochtend je ontbijt overslaan. Heb je geen honger terwijl het bijna etenstijd is? Dan kun je ervoor kiezen om je diner een keertje over te slaan. Ook het uitstellen van maaltijden is een goede manier om te starten met vasten. Wacht met eten tot je daadwerkelijk trek krijgt.
Nuchter bewegen
Een manier om je spijsvertering een kickstart te geven, is door voor je maaltijd te gaan bewegen. Als je helemaal nieuw bent kan dit een rondje wandelen zijn, maar als je al langer aan het experimenteren bent met intermittent fasting kan dit ook een rondje hardlopen of zelfs een krachttraining zijn. Je lichaam maakt gebruik van de glucosevoorraaden die aanwezig zijn, maar je hebt wel het vooruitzicht van een maaltijd zodat je deze weer aan kunt vullen.
Lekkere dieetrecepten
Sinds het afgelopen jaar is de Afslank Receptenbijbel het nummer 1 hulpmiddel voor afvallen in Nederland. Dat is ook niet zo vreemd gezien de 246 pagina's met praktische gezondheidstips en talloze recepten die je in het boek vindt. Het boek legt uit hoe afvallen precies werkt en vervolgens kun je dit zelf toepassen met behulp van de lekkere recepten.
Bekijk de Afslank Receptenbijbel