Wat hebben glucose en glycogeen met afvallen te maken?: in Afvallen tips
 
 

Wat hebben glucose en glycogeen met afvallen te maken?


Glucose valt onder de koolhydraten. De koolhydraten die je eet komen als glucose in de bloedbaan terecht. De weefsels nemen de glucose op waardoor de glucose verbrand kan worden. Dit kunnen bijvoorbeeld spierweefsels zijn. Als de glucose verbrand wordt ontstaat energie voor het lichaam. Er zijn twee hormonen die het glucosepeil in het bloed op de goede hoogte houden; insuline en glucagon. Deze hormonen hebben een belangrijke functie. Een te laag bloedsuikergehalte (hypoglykemie) of een te hoog bloedsuikergehalte (hyperglykemie) is niet goed en ongezond voor het lichaam.

Verbranding van glucose

Het verbranden van de glucose vindt plaats in de cellen van de weefsels. Dit gebeurt in twee stappen. Ten eerste zijn er enzymen die de glucose afbreken tot lactaat of pyruvaat. Dit wordt ook wel glycolyse genoemd. Bij de tweede stap worden de stoffen wederom afgebroken. Hierdoor ontstaat energie die het lichaam gebruiken kan. Dit wordt de citroenzuurcyclus genoemd.

Slanke aanrader

Weet je niet welk dieet je moet kiezen? Soms is een dieet niet eens nodig. Door alleen al gezonder te gaan eten kun je grote stappen vooruit zetten. De recepten van Afslank Receptenbijbel kunnen je hierbij helpen.

Afslank Receptenbijbel

Glucosegehalte

Een ander woord voor het glucosegehalte is het bloedsuikergehalte. Als je koolhydraten gegeten hebt dan stijgt het bloedsuikergehalte. De hoeveelheid glucose in het bloed neemt dan toe. Dit houdt bij gezonde personen tot 2 uur na de maaltijd aan en neemt vervolgens weer af. Insuline zorgt ervoor dat de weefsels de glucose snel opnemen. Als je een tijd geen koolhydraten eet en het bloedsuikergehalte neemt af dan stopt dit op een gegeven moment. Het hormoon glucagon wordt dan aangemaakt. Deze zorgt ervoor dat het bloedsuikergehalte weer stijgt zodat het in evenwicht is. De glycemische index geeft aan hoe snel het bloedsuikergehalte stijgt als je koolhydraten eet.

Glycogeen

Als het lichaam glucose opslaat dan heet het geen glucose meer maar glycogeen. Het glycogeen bevindt zich in de lever en in de spieren. Als je snel energie nodig hebt dan wordt deze voorraad aangesproken. Dit is bijvoorbeeld bij een cardio oefening of andere fysieke inspanning. Als er niet genoeg glucose uit koolhydraten beschikbaar is dan wordt glucose gemaakt uit de eiwitten en vetten. De glucose uit eiwit heet aminozuren en uit vetten heet het glycerol. Het proces hiervan vindt plaats in de lever.

Lekkere dieetrecepten

Sinds het afgelopen jaar is de Afslank Receptenbijbel het nummer 1 hulpmiddel voor afvallen in Nederland. Dat is ook niet zo vreemd gezien de 246 pagina's met praktische gezondheidstips en talloze recepten die je in het boek vindt. Het boek legt uit hoe afvallen precies werkt en vervolgens kun je dit zelf toepassen met behulp van de lekkere recepten.
Bekijk de Afslank Receptenbijbel