Terwijl je je shirt iets omhoog doet, zie je dat iedereen naar je buik staart. Zes mooi gevormde ‘blokken’ die omringd worden door een lichte schaduw vangen de aandacht op van iedereen in je nabijheid. Is dat niet wat iedereen wil ervaren?
De realiteit is dat bijna niemand dit mag meemaken. Een gedefinieerde sixpack is niet iets waarmee je wordt geboren. Voor de meeste mensen is het krijgen van een sixpack zelfs een onmogelijk taak. Of ze houden te veel van eten, de benodigde anatomie zit niet in hun genen, of ze hebben nooit hun buikspieren getraind. Maar ook als je je buikspieren wél traint is het mogelijk dat ze nooit indrukwekkend zullen zijn.
Ondanks dat het feit dat veel mensen hun buikspieren trainen, zijn slechts enkelen in staat om een sixpack te kweken. De oorzaak verschilt per persoon, maar trainers zien echter vaak dat veelvoorkomende bewegingen verkeerd worden uitgevoerd. En dat betekent dat ze niet de voordelen krijgen die ze zouden moeten krijgen. We vertellen je meer over vijf fouten die mensen maken bij het trainen van hun buikspieren.
1. Niet genoeg intensiteit
Weet je nog wat je beste set was de laatste keer dat je aan het bankdrukken was? Je hoogste gewicht tijdens de squat? Als je het de meeste mensen vraagt, dan hebben ze meteen een antwoord voor elk van deze vragen. Maar als je ze vervolgens vraagt over hun beste set voor de buikspieren, dan hebben ze geen antwoord. De meeste mensen trainen hun buikspieren niet met dezelfde intensiteit als de andere spiergroepen. En dat is een van de redenen waarom de groei van de buikspieren achterblijft.
2. Niet effectief genoeg
Elke dag 20 crunches en 10 sit-ups doen zal je niet brengen waar je wilt zijn. Als je eenmaal je sixpack voedingsschema onder controle hebt en je voldoende rust neemt, heb je een trainingsplan nodig dat je buikspieren echt aan het werk zet. Wat veel mensen doen is een korte set buikspiertraining na een lange sessie voor een andere spiergroep. Denk je dat het voordelig is voor je buikspieren als je alle energie al hebt verspild aan de andere spiergroepen? Een goed opgebouwd en specifiek trainingsprogramma voor de buikspieren is het antwoord.
3. Het doel missen
Niet alle crunches zijn hetzelfde. Je kunt je lichaam omhoog trekken tijdens de crunch of je kunt je buikspieren aanspannen waardoor je lichaam omhoog komt. Een fout die mensen maken bij het trainen van hun buikspieren is dat ze volledig het doel missen. Ze trainen hun buikspieren nauwelijks, maar meer hun heupflexoren en rugspieren. Vanwege een verkeerde uitvoering van de oefeningen kun je de fout maken dat je de verkeerde spieren traint, terwijl je eigenlijk de focus zou moeten leggen op de buikspieren zelf.
4. Niet alle delen trainen
De meeste mensen richten zich voornamelijk – zo niet uitsluitend – op het deel van de buikspieren dat bekendstaat als de sixpack, ook wel bekend als de bovenste rectus abdominis. Maar in feite trainen ze daarmee slechts één van de vier buikspieren. De andere drie zijn de onderste rectus abdominis (tot de lies), de obliques (aan weerszijden van de buik) en de transversale abdominis (onder je rectus abdominis en obliques). Om de buikspieren op de juiste manier te trainen is het ook nodig om die drie andere delen te trainen.
Lekkere dieetrecepten
Sinds het afgelopen jaar is de Afslank Receptenbijbel het nummer 1 hulpmiddel voor afvallen in Nederland. Dat is ook niet zo vreemd gezien de 246 pagina's met praktische gezondheidstips en talloze recepten die je in het boek vindt. Het boek legt uit hoe afvallen precies werkt en vervolgens kun je dit zelf toepassen met behulp van de lekkere recepten.
Bekijk de Afslank Receptenbijbel