Er zijn twee soorten buikvet; subcutaan en visceraal buikvet. Subcutaan is het vet dat voor iedereen zichtbaar is. Dit is het vet dat je vast kunt pakken. Subcutaan vet zit onder de huid en kun je daardoor niet vastpakken. Het zit overal op het lichaam, niet alleen rond de buik. Het verschilt per lichaamsdeel hoe dik het vet is. Bij de buik is het vet doorgaans dikker dan op de bovenkant van de rug. Subcutaan vet is nodig om te overleven. Het houdt bijvoorbeeld je warm in de winter. Als het echter te veel wordt dan kan er overgewicht ontstaan en psychologische problemen.
Visceraal vet
Het viscerale vet op het lichaam is moeilijker om kwijt te raken. Dit is het vet dat zich in het lichaam bevindt. Het zit om het hart, lever en andere organen. Het is mogelijk dat iemand weinig subcutaan vet heeft maar veel visceraal vet. Het is dan niet van de buitenkant zichtbaar en is verborgen in de buik. Veel visceraal vet wordt gelinkt aan veel gezondheidsproblemen zoals diabetes, borstkanker, dementie, beroertes en hart- en vaatziekten.
De gevaren van visceraal vet
Visceraal vet is gevaarlijk omdat het een effect heeft op het immuunsysteem. Door visceraal vet verhoogt het LDL cholesterol. Dit is het slechte cholesterol dat slecht is voor de bloedvaten waardoor deze vernauwd kunnen raken. Het bloed kan dan niet zo makkelijk door erdoor stromen. Hierdoor wordt de bloeddruk verhoogd en het zet het hart onder meer druk. Het risico op bloedproppen die een beroerte kunnen veroorzaken wordt hierdoor verhoogd. De gevoeligheid voor insuline verslechtert ook door visceraal vet. Dit kan leiden tot diabetes.
Lekkere dieetrecepten
Sinds het afgelopen jaar is de Afslank Receptenbijbel het nummer 1 hulpmiddel voor afvallen in Nederland. Dat is ook niet zo vreemd gezien de 246 pagina's met praktische gezondheidstips en talloze recepten die je in het boek vindt. Het boek legt uit hoe afvallen precies werkt en vervolgens kun je dit zelf toepassen met behulp van de lekkere recepten.
Bekijk de Afslank Receptenbijbel
De verhouding subcutaan en visceraal vet is 70-30%.
Behandeling ervan is helaas inderdaad meer bewegen. Daarvoor heb ik slimme trainingsprogramma’s. Elk afhankelijk van persoonlijke omstandigheden en type.
Als je subcutaan aanpakt (pafferigheid) dan neem je het viscerale ook af.
Probiotica en appelazijn dan wel appelazijn extract kunnen behoorlijk goed werken. Alleen niet tegelijkertijd innemen.
er staat een fout in de beschrijving. De pagina begint met de uitleg van subcutaan vet. Er zjn twee soorten buikvet…. maar u legt alleen subcutaan uit en niet visceraal. (wel vastpakken niet vastpakken.
vriendelijke groet