Wat is diabetes?: in Gezondheid
 
 

Wat is diabetes?


Diabetes is een ziekte waarbij het lichaam minder goed het glucosegehalte in het bloed onder controle kan houden. Als het glucosegehalte in het bloed te hoog wordt dan maakt de alvleesklier het hormoon insuline aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat de cellen glucose opnemen uit het bloed zodat het glucosegehalte lager wordt. Bij mensen met diabetes is er niet voldoende insuline of er is genoeg insuline maar werkt het niet goed. In beide gevallen blijft het glucosegehalte te hoog. Het glucosegehalte ligt bij een normaal persoon tussen 3.5 en 8 mmol/L. Mensen met diabetes moeten in deze range proberen te blijven of zo dicht mogelijk in de buurt. Door de diabetes onder controle te houden kan het risico op verschillende complicaties worden voorkomen zoals beroertes, nierproblemen, hartziekten maar ook problemen met de bloedcirculatie en ogen.

Diabetes en dieet

Een gezond dieet is een belangrijk onderdeel bij het leven met diabetes en het glucosegehalte onder controle te houden. De huisarts geeft doorgaan een verwijzing naar een diëtist om het dieet aan te passen naar de situatie van de persoon met diabetes. Iedere persoon is anders en heeft een ander dieet nodig. De diëtist helpt bij het samenstellen van het dieet maar ook bij het geven van tips voor het veranderen van de levensstijl.

Slanke aanrader

Weet je niet welk dieet je moet kiezen? Soms is een dieet niet eens nodig. Door alleen al gezonder te gaan eten kun je grote stappen vooruit zetten. De recepten van Afslank Receptenbijbel kunnen je hierbij helpen.

Afslank Receptenbijbel

Vetten

Over het algemeen worden de vetten in het dieet verminderd. Het gaat echter voornamelijk om de verzadigde vetten. Onverzadigde vetten zijn gezonder dan verzadigde vetten. Het is ook mogelijk dat het totale aantal vetten in het dieet verminderd wordt.

Vezels

De hoeveelheid vezels worden verhoogd. De vezels zorgen voor een voller gevoel na een maaltijd. Ze leveren ook een bijdrage aan het verlagen van het glucosegehalte. Vezels zijn te vinden in volkorenbrood, ontbijtgranen maar ook in noten, groenten en fruit.

Koolhydraten

De producten die worden aangeraden voor diabetici zijn de complexe koolhydraten. Deze worden langzaam verteerd en opgenomen in de bloedbaan. Deze producten hebben een lage GI. Dit is de waarde op de glycemische index. Deze index geeft weer hoe snel een product met koolhydraten wordt afgebroken tot glucose.

Lekkere dieetrecepten

Sinds het afgelopen jaar is de Afslank Receptenbijbel het nummer 1 hulpmiddel voor afvallen in Nederland. Dat is ook niet zo vreemd gezien de 246 pagina's met praktische gezondheidstips en talloze recepten die je in het boek vindt. Het boek legt uit hoe afvallen precies werkt en vervolgens kun je dit zelf toepassen met behulp van de lekkere recepten.
Bekijk de Afslank Receptenbijbel