Wat is een normale pH-waarde van het lichaam?: in Gezondheid
 
 

Wat is een normale pH-waarde van het lichaam?

urine test
urine test

Voor een goede algehele gezondheid is de pH-waarde een van de belangrijke factoren. Om je lichaam gezond te houden, zorgen verschillende processen ervoor dat de pH-waarden van het bloed en andere vloeistoffen onder controle gehouden worden. De pH-waardes in het lichaam zijn namelijk niet constant. Verschillende factoren zijn van invloed op de waardes in het lichaam, zoals stress, voeding, lichaamsbeweging en medicatie. En dankzij al deze factoren kunnen de pH-waarden van het bloed en andere vloeistoffen nogal variëren.

De pH-balans van het lichaam wordt ook wel de zuur-base balans of zuurgraad genoemd. De juiste pH-waarden zijn nodig voor een goede gezondheid. De pH-schaal loopt van 0 tot 14. De metingen die gedaan worden, zijn gebaseerd op een pH van 7 – welke neutraal is, net als zuiver water. Hoe lager de pH wordt, hoe zuurder het is.

Slanke aanrader

Weet je niet welk dieet je moet kiezen? Soms is een dieet niet eens nodig. Door alleen al gezonder te gaan eten kun je grote stappen vooruit zetten. De recepten van Afslank Receptenbijbel kunnen je hierbij helpen.

Afslank Receptenbijbel
  • Een pH lager dan 7 is zuur.
  • Een pH hoger dan 7 is basisch.

Deze schaal van 0 tot 14 lijkt misschien klein, maar elk niveau is 10 keer groter dan het volgende. Ogenschijnlijk kleine verschillen zijn in werkelijkheid dus grote verschillen. Een pH-waarde van 9 is bijvoorbeeld 10 keer meer basisch dan een pH-waarde van 8. Een pH-waarde van 3 is 10 keer zuurder dan een pH-waarde van 4. En deze pH-waarde is daarmee ook 100 keer zuurder dan een waarde van 5.

pH-waarde lichaam

Het menselijk lichaam kent niet één, maar verschillende zuurgraden – afhankelijk van het orgaan en de functie. Zo heeft het speeksel een andere waarde dan het bloed en beiden hebben weer een andere waarde dan die van de urine. Het lichaam reguleert de pH-waarde van het bloed met de nodige zorg en probeert het te houden tussen pH 7,35 en 7,45 met een ideale zuurgraad van 7,41. Met andere woorden: het bloed is dus licht basisch. Dit zijn nog meer grenzen van pH-waarden in het lichaam:

  • Bloed: 7,34 – 7,45 (7,41 is ideaal)
  • Speeksel: 6,00 – 7,50
  • Maag: 1,35 – 3,50
  • Urine: 5,50 – 8,40
  • Dikke darm: 5,60 – 6,90
  • Dunne darm: 6,50 – 7,50

Een abnormale pH-waarde van het bloed kan een teken zijn van een lichte onbalans of een gezondheidsaandoening. Als dat het geval is, zal de pH van het bloed in evenwicht komen zodra de oorzaak weggaat of wordt behandeld, zo zegt Healthline.

Als je een chronische aandoening hebt, zoals diabetes of een nieraandoening, zal een arts de pH-waarde van het bloed regelmatig controleren. Als er geen gezondheidsproblemen zijn, reguleert het lichaam de pH van het bloed. Het is dan niets om je zorgen over te maken.

Lekkere dieetrecepten

Sinds het afgelopen jaar is de Afslank Receptenbijbel het nummer 1 hulpmiddel voor afvallen in Nederland. Dat is ook niet zo vreemd gezien de 246 pagina's met praktische gezondheidstips en talloze recepten die je in het boek vindt. Het boek legt uit hoe afvallen precies werkt en vervolgens kun je dit zelf toepassen met behulp van de lekkere recepten.
Bekijk de Afslank Receptenbijbel