Ontbijten om af te vallen: in Afvallen tips
 
 

Ontbijten om af te vallen

muesli
muesli

Het blijft ons verbazen – 1 op de 3 Nederlanders slaat regelmatig hun ontbijt over. Hier hebben ze verschillende redenen voor. Sommigen doen het om af te vallen, anderen denken dat ze geen tijd hebben of hebben simpelweg geen trek op de vroege morgen. Wat de reden ook is, wij raden het af. Vooral als je het doet om gewicht te verliezen! Wil je weten waarom? Lees dan gauw verder.

Waarom ontbijten belangrijk is om af te vallen

Er wordt al jaren onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van wel of niet ontbijten. Veel onderzoeken tonen aan dat ontbijten een positief effect heeft op je gezondheid, vooral bij kinderen en adolescenten. Mensen die regelmatig ontbijten hebben bijvoorbeeld minder snel last van overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten en een hoge bloeddruk.

Iets wat we waarschijnlijk allemaal wel herkennen, is dat we erg geneigd zijn te gaan snacken wanneer we niet (goed) ontbeten hebben. Je hebt vaak al langer dan 10 uur niks gegeten als je ’s ochtends opstaat. Helemaal niet gek natuurlijk, dat je lichaam behoefte heeft een nieuwe energie.

Als je in de ochtend de tijd niet neemt om een gezond en gebalanceerd ontbijtje voor jezelf klaar te maken, grijp je later in de morgen naar snelle, ongezonde snacks. Het idee dat je gemakkelijk afvalt door je ontbijt over te slaan, gaat daarom niet op. Kies liever voor een gezond ontbijt waardoor je je voor langere tijd verzadigt voelt, en je jezelf niet met een hand in de koektrommel betrapt.

Tips om af te vallen met je ontbijt

De gewoonte om de dag te starten met een gezond en vullend ontbijt, helpt jou om te voorkomen dat je grijpt naar ongezonde dikmakers om de ochtend door te komen. Maar waar moet een ontbijt precies aan voldoen om ermee af te vallen? Dat lees je in de onderstaande tips!

  • Ga voor eiwitrijk! Eiwitten, vooral van plantaardige komaf, zijn een belangrijk onderdeel van onze voeding. Ze verhogen je weerstand en geven je een verzadigt gevoel zonder dat je al te veel hoeft te eten. Wij houden erg van Griekse yoghurt, havermout, of gewoon een boterham met pindakaas.
  • Koolhydraten, voornamelijk snelle, geven je veel energie. Maar dit is slechts van korte duur. Na 1 a 2 uur voel je je vaak alweer hongerig en lusteloos. Kies daarom voor een koolhydraatarm ontbijt! Dit bevordert je vetverbranding, waardoor je dus sneller afvalt. Denk hierbij aan een groene smoothies of koolhydraatarm brood met kaas of ei.
  • Zie je zo’n koolhydraatarm ontbijt toch niet zitten? Kies dan voor een ontbijt met goede koolhydraten (in mate). Goede, langzame koolhydraten geven je langdurige energie en houden je glucosespiegel stabiel. Hierdoor haal je gemakkelijk de lunch zonder een rammelende maag. Goede koolhydraten vind je onder andere in rood fruit, superfoods, havermout en quinoa. Heerlijk om de dag mee te beginnen!
  • Drink 2 glazen water voor je gaat eten. Je verliest een hoop vocht als je slaapt, wat weer aangevuld moet worden. Bovendien geeft het je een bodem waardoor je minder geneigd bent te veel te eten bij het ontbijt
  • Zorg ervoor dat je voldoende vezels binnenkrijgt. Vezelrijk eten zorgt er, net als eiwitten, voor dat je snel vol zit, maar heeft ook een positief effect op je darmflora. En gezonde darmen zijn essentieel als je succesvol wilt afvallen. Voor een vezelrijk ontbijt kan je onder andere denken aan havermout (ja, alweer), fruit en chiazaad.

Lekkere dieetrecepten

Sinds het afgelopen jaar is de Afslank Receptenbijbel het nummer 1 hulpmiddel voor afvallen in Nederland. Dat is ook niet zo vreemd gezien de 246 pagina's met praktische gezondheidstips en talloze recepten die je in het boek vindt. Het boek legt uit hoe afvallen precies werkt en vervolgens kun je dit zelf toepassen met behulp van de lekkere recepten.
Bekijk de Afslank Receptenbijbel