Niet eten en drinken? Lees meer over vasten: in Afvallen tips
 
 

Niet eten en drinken? Lees meer over vasten


Vasten is het onthouden van al het eten en drinken. Het is een periode waarbij je helemaal niets naar binnen krijgt. Dit is bijvoorbeeld ook het geval als je slaapt. Vasten wordt ieder jaar door moslims gedaan. Tijdens de ramadan wordt er gevast gedurende de dag. Als de zon onder is wordt er gegeten. Dit vasten wordt echter gedaan om religieuze redenen. Vasten is ook mogelijk als onderdeel van afvallen. Doordat er een aantal uren niet wordt gegeten is de periode waarbij wel gegeten wordt korter. In deze periode wordt meer gegeten maar het aantal calorieën per dag is veel minder dan als er normaal wordt gegeten. Er zijn verschillende manieren van vasten.

Totaal vasten

Dit is zoals vasten het meest wordt gedaan om religieuze redenen. Er wordt dan voor een bepaalde periode niets gegeten en gedronken, of soms alleen water. Dit heeft verschillende effecten op het lichaam. Als er niets gegeten wordt dan worden de glycogeenvoorraden aangesproken voor energie. Deze voorraden raken snel leeg dus heeft het lichaam een andere bron van energie nodig. Verschillende organen hebben glucose nodig voor brandstof zoals de hersenen. Deze brandstof wordt op twee manieren geleverd.

Slanke aanrader

Weet je niet welk dieet je moet kiezen? Soms is een dieet niet eens nodig. Door alleen al gezonder te gaan eten kun je grote stappen vooruit zetten. De recepten van Afslank Receptenbijbel kunnen je hierbij helpen.

Afslank Receptenbijbel

Levering van brandstof

Als het bloedsuikergehalte erg laag is dan is het insuline niveau laag. Het glucagon niveau neemt toe als het insuline niveau afneemt. Glucagon zorgt er vervolgens voor dat de cellen de opgeslagen vetten in het bloed terechtkomen. Als vetten beschikbaar komen dan ontstaan er ketonen. De ketonen leveren de energie voor het lichaam. Het lichaam verkeert dan in ketose. Het is ook mogelijk dat het lichaam eiwitten aanspreekt om glucose van te maken. De eiwitten bevinden zich in de spiercellen. Het gevolg is dat de spiermassa afneemt wat gevolgen heeft voor het metabolisme. Het metabolisme is na het vasten dan lager dan toen er werd aangevangen met het vasten.

Gevolgen en bijwerkingen

Als de totale vast periode te lang wordt gedaan dan ontstaat er een tekort aan voedingsstoffen voor het lichaam. Als er geen water wordt gedronken tijdens het vasten is het mogelijk dat het lichaam uitgedroogd raakt. Het lichaam heeft ook een tekort aan voedingsstoffen voor energie en eiwitten. Er komen ook meer giftige stoffen in het systeem. Hiernaast komen er meer vrije radicalen vrij in het lichaam die schade kunnen veroorzaken aan de lichaamscellen. Om deze redenen wordt een totale vast periode niet aanbevolen.

Sapvasten

Het vasten met sapjes is gebaseerd op verse sapjes met veel voedingsstoffen. Elk sapje dat gedronken wordt bevat veel vitamines, mineralen, spoorelementen, water en andere voedingsstoffen. De sapjes bestaan uit groenten en fruit. Doordat groenten en fruit over het algemeen koolhydraten bevatten leveren de sapjes ook glucose voor het lichaam. Hierdoor wordt voorkomen dat het lichaam overschakelt naar eiwitten of naar het gebruik van ketonen. Bijna alle groenten en fruit kan gebruikt worden voor de sapjes. Dit zijn bijvoorbeeld komkommers, peterselie, appel, spinazie maar ook grapefruit of kersen. Het sapvasten wordt veel gedaan tijdens detox diëten. Deze diëten zijn erop gericht om het lichaam te reinigen van de giftige stoffen.

Lekkere dieetrecepten

Sinds het afgelopen jaar is de Afslank Receptenbijbel het nummer 1 hulpmiddel voor afvallen in Nederland. Dat is ook niet zo vreemd gezien de 246 pagina's met praktische gezondheidstips en talloze recepten die je in het boek vindt. Het boek legt uit hoe afvallen precies werkt en vervolgens kun je dit zelf toepassen met behulp van de lekkere recepten.
Bekijk de Afslank Receptenbijbel